Турция, независимо от антиевопейската пропаганда, все още не се е отказала от идеята да остане близка с европейските институции.  Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV журналистът Стефан Солаков.

„Премиерът Бойко Борисов за втори път се нагърбва с желанието да оправи отношенията между Европа и Турция и за втори път не чухме и не видяхме нещо конкретно, освен че ще правим двустранни спогодби с Турция. Това означава, че с Европа нещата не вървят”, каза той по повод посещението на министър-председателя в Турция.

По думите му Ангела Меркел е натоварила Борисов с интересни задачи – да освободят един германски журналист, който лежи в затвора там. „Има и френски журналист. Ако Борисов направи това, ще бъде много добре, защото ще получим много приятни отзиви от Европа”, коментира Солаков.

„Самият турски премиер разказа за онези, които връщахме „опаковани” на турците – онези няколко бизнесмена, които предадохме на границата. Нашите държавници твърдяха, че такава  била съдебната система, а там се оказа, че такава е била турската поръчка”, допълни гостът.

„Румяна Бъчварова беше в дъното на връщането на тези хора, които каквото и да са правили, имаха право на съдебна защита”, каза още той.

„Бойко Борисов го посрещат навсякъде възторжено - и в Париж, и в Берлин. Нашият премиер е сърдечен човек. За разлика от тук, където често се прави на суров и бабаит, там, в тези среди, е доста любвеобилен. Дори мрачните турци, като го виждат, стават по-ласкави, защото от Европа за пръв път не идва заплаха, а идва Бойко Борисов”, коментира Стефан Солаков.

„Той говори като човек от народа. От Тодор Живков много неща е прихванал и доста добре ги използва в световната политика”, заяви журналистът.

„Защо когато на пресконференцията Бинали Йълдъръм критикуваше Европа, нашият стоеше безмълвен”, попита той.

Според Солаков Борисов е заел отбранителна позиция, когато е имало обиди по отношение на коалиционните му партньори от Обединените патриоти.