Има две възможности – България да влезе в еврозоната с валутен борд и другата България да отмени валутния борд, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това каза в предаването „Лице в лице” Стефан Софиянски, икономист и бивш служебен премиер.

Отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките, отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат използвани правилно и разумно, каза Софиянски.

По думите му, ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни – това е удобен, но скучен вариант, защото е рутинната стъпка. „Ще влезем с 2 лв. за 1 евро, ние сме свикнали на това и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие”.

Според Софиянски дали ще има увеличение на цените много зависи от подхода.

Три са нещата, върху които трябва да се работи според него.

„Влизането в еврозоната е процес, той трае 2-3 години, правителството на г-н Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка , но за съжаление политическите сили нямаха единомислие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо.

Смятам, че България трябва по-бързо да влезе в еврозоната”.

Политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната ставаме неразделна част от Европа, каза Софиянски:

„Срещу това очевидно има задръжки от страна на националистити, на евроскептиците, на БСП. ГЕРБ също се въздържаха досега от тази стъпка. Чисто политически за мен е задължително България да тръгне в тази посока, за да няма връщане назад.

Икономическото измерение е как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, как ще се отрази на бизнеса и на публичните финанси.

Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутни борд, да намали еврото – примерно лев – евро и тогава да влезем в еврозоната. При този вариант обикновения човек печели, доходите му се качват два пъти”.

Този вариант, според Софиянски, фаворизира обикновения човек, но обременява бизнеса много.

„Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и  на фискалната политика да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта”.

21 години ние спазваме тези ограничение, които еврозоната налага на една държава, добави Софиянски.

„Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията и покажем възможността да спазване определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, благоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер.

Хората не чувстват достатъчен авторитет в българското правителство”.

Софиянски предлага да се основе обществен комитет за подпомагане и в полза на въвеждането на еврото в България.

„Този комитет за подкрепа на въвеждането на еврото има политическа функция да подкрепи безвъзвратния процес на България като част от ЕС, трябва също да изиграе и ролята на просветител, и на подготвящ бизнеса и обикновения човек за влизането в еврозоната. Това е поне 2-3-годишен процес”.

Бившият служебен премиер заяви, че не смята Стив Хайнке за сериозен икономист.

„Повече е един пропагандатор. Той дойде при мен в кабинета и ми хвърли един договор за 40 000 лв. да ми бъде съветник и ми каза, че България не трябва никога да въвежда валутен борд. Разговорът ни продължи изключително кратко, аз го помолих да се оттегли и че не може да ми бъде съветник, защото имам намерение България да въведе валутния борд”.

„България трябва да има самочувствието и да има правителство, което взема суверенни решения. Правителството на Бойко Борисов и Бойко Борисов  не са хора, които могат да вземат сами решения. Те се влияят от хората и са слабо правителство и оттам идват всички тези лакътушения. Затова смятам, че трябва като общество да намерим формулата да подкрепим влизането на България в еврозоната”, допълни Софиянски.