България твърдо поддържа перспективата на Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя към тяхното присъединяване към европейското семейство.

Това каза на брифинг служебният премиер Стефан Янев, след като разговаря "на четири очи" с македонския си колега Зоран Заев. В рамките на разговора основна тема е била именно европейската перспектива на Северна Македония и възможността за започване на разговори за предприсъединителната конференция с ЕС.

"Това, което констатирахме, е, че в момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както у нас, така и в Северна Македония", каза Янев.

"Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално в близките дни. Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в интерес на България, на целия регион, както и на ЕС", каза още служебният премиер.

По думите му всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и диалога.

"Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство", допълни Стефан Янев.

Той заяви още, че езикът на омразата не трябва да доминира в дневния ред нито в Северна Македония, нито у нас.

"Наясно съм, че нито тяхното, нито нашето правителство е в състояние да сложи цензура на медиите или на хората, които изразяват каквото и да е мнение в социалните мрежи. В същото време езикът на омразата е важно да не се култивира на държавно ниво. Очевидно, че политическото ръководство на държавата прави възможно да няма такъв език“, каза Стефан Янев.