Българите, блокирани в Афганистан, ще бъдат евакуирани. Това обяви служебният премиер Стефан Янев по време на посещението си в село Габрово.

В селото той се срещна с пожарникари и горски служители.

Янев уточни, че в столицата на Афганистан - Кабул, за международни организации са работили 11 българи, от които петима вече са успели да се евакуират в Дубай.

От Министерството на външните работи съобщиха още, че следят ситуацията и поддържат връзка с другите шестима наши сънародници и са готови да им окажат небходимото съдействие.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, там е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на Европейския съюз.

София разглежда отправени от партньорите ни запитвания за временно приемане у нас на афганистански граждани, работили за НАТО, Европейския съюз и чужди дипломатически мисии.

Страната ни ще се включи в усилията на международната общност за оказване на хуманитарна помощ на Афганистан, посочват от външното ни министерство.

Янев коментира и актуализацията на държавния бюджет за тази година, за което служебното правителство внесе проект в парламента.

"Мисля, че от гледна точка на служебното правителство сме си свършили работата. Ние подготвихме един проектобюджет, който е внесен в НС, нататък е задължение на народните представители да дебатират и да решат доколко този проектобюджет е адекватен. Тежестта на решението е на самото НС", коментира Янев.

Служебният премиер определи твърдението на Мустафа Карадайъ, че зад актуализацията на бюджета стои Иво Прокопиев, за несъстоятелно.

Янев коментира вчерашния призив на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да бъдат разположени полицаи и военни на границата с Турция. 

"Партиите осъзнават необходимостта от концентриране на усилията от допълнителни усилия, включително вероятно и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност, така че всичко това предстои да го видим в развитие", каза той.