"Най-важно е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Предсрочните избори няма да решат проблемите, които вълнуват гражданите и обществото. Трябва да има диалог." Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев по време на последния кръг от консултации с президента Румен Радев.

Той коментира от самото начало, че „Български възход“ е задавала тон за диалог.

„Ние сме най-малката парламентарна група и трудно бих могъл да кажа, че нашето поведение определя поведението на цялото НС, но заявявам, че нашето поведение е устойчиво и от самото начало не тръгнахме да търсим конфронтация, а зададохме тон на диалог“, каза Янев.

По думите му дебатът за промени в Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост.

„Разговорите, усилията за кабинет са основополагащи. Усилията са ни насочени към това диалогът да даде резултат. За нас не е от значение кой ще е водещият в дадена коалиция, а мисля, че гражданите скат да има управление и правителство. Ако се стигне до трети мандат, кризисният вариант пак включва разговори с всички партии, независимо на кого ще се даде третият мандат, добави лидерът на „Български възход“.

Той обясни, че подобна коалиция трябва да се базира на споразумение с ясни правила как функционира коалицията, с ясни приоритети, които се отнасят до дневния ред на обществото.

„Всяка партия трябва да има контактна група да комуникира по приоритетите и да подготви такъв тип коалиционно споразумение, а на по-късен етап ще се определят и личностите, които биха участвали в този кабинет“, каза още Янев.