Ситуацията е нетипична и личността на премиера е много важна.  Това каза служебният премиерът Стефан Янев на събора в село Гела по повод номинацията на Пламен Николов от ИТН за премиер.

„Не познавам Пламен Николов. Не съм имал честта дори да разговарям с него, независимо че човекът вече е народен представител. Пожелавам му успех“, обяви Янев.

По думите му ситуацията е нетипична предвид факта, че електоралната подкрепа за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна.

„Неговата личност е от изключителна важност. Дали той е консенсусен и дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. Този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с един достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи, които смята да направи. Ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид криза, задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза“, коментира служебният премиер.

Той обяви, че очаква от народните представители да намерят сили и да проявят мъдрост за коалиции или мнозинства за стабилно управление, което да отговори на очакванията на българските граждани.

Според него споменатите вчера от кандидат-премиера пет приоритета съвпадат до голяма степен с приоритетите на служебното правителство.

Янев отказа да коментира спекулации около имената на министрите в проектокабинета на Николов.