Големият български актьор Стефан Данаилов си отиде на 76-годишна възраст.

Над 100 роли на театралната сцена, на малкия и големия екран и ключова роля в политиката - с леви убеждения, но обичан и от партията си, и от опонентите. Това е Стефан Данаилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Харизмата на Ламбо завладява българския ефир през 1969 г. с ролята на майор Деянов във филма "На всеки километър". Бате Серго става любимец на цяла една нация.

Стефан Данаилов оставя ярка следа и в "Черните ангели", "Няма нищо по-хубаво от лошото време" и "Дами канят".

От ролята му на инструктора по шофиране Яким Донев остава и култовата реплика: „Ау! Ти знаеш ли, че имаш страшни очи…” ("Дами канят", 1980 г.)

Снимка: btvnovinite.bg

Носител е на десетки престижни награди, сред които и най-високото отличие на държавата – орден "Стара планина".

Винаги категоричен, дори в емоцията си заради мораториума върху новите лекарства за онкоболни. Самият той пребори рак на гърлото.

След него остават стотиците му студенти от НАТФИЗ и цял един народ, който ще го помни.

Мастъра, както го наричат неговите студенти, преподава от 1988 г. до последния си дъх. Скъп спомен остават срещите на младите хора с него в дома му. Той ги събираше въпреки заболяването си.

Снимка: btvnovinite.bg

Последните 40 години Стефан Данаилов беше част от Народния театър. В гримьорната си той е изпитвал последните си вълнения и трепети, преди да излезе на сцената. Днес тя остава заключена по молба на близките му.

„Този човек умееше да каже по такъв начин "Обичам те", че да му повярваш”, каза със сълзи на очи Ненчо Илчев.

„Мастъра беше обединител. Той съзнаваше кой е. Съзнаваше, че приживе е станал легенда. И до последно, още когато бяхме ученици, боли го нещо, кръста, вика: "Аз като изляза, се изправям, защото аз съм…", каза Нети.

Снимка: btvnovinite.bg

„Никаква суета, никакво его! Той беше високо красив, човек! Стефане, светла да ти е паметта и ще бъде светла! Давай ни знаци там отгоре”, каза Стоян Алексиев.

С минута мълчание в почит на Ламбо започна днес денят на много места - в НАТФИЗ, в парламента и в Министерския съвет. Освен актьор, той беше още много неща, сред които и политик. Министър, зам.-председател на левицата и депутат. Шест мандата Ламбо седеше на депутатската банка.

"Стефан беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта. Дълбок поклон!", написа президентът Румен Радев във „Фейсбук”.

Снимка: btvnovinite.bg

В Министерския съвет и парламента също почетоха паметта на големия актьор.

„Искам да помълчим малко в памет на Стефан Данаилов. Голям мъж, голям човек добър актьор”, каза премиерът Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

Стефан Данаилов прекара в парламента шест депутатски мандата. Обичан беше и в ляво, и в дясно и затова днес новината за загубата му донесе скръб на всичките му колеги.

„България загуби един от големите си синове, а аз лично загубих втори баща”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За актьорите, които са и депутати, загубата също е голяма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мастъра, както го наричаме ние, е една много голяма и светла личност. Това е един от най-добрите хора, които познавам. С огромно сърце”, каза Евгений Будинов.

„Стефан ми помогна, без да съм го молила, което много добре го обрисува като човек. Това го правят само изключително големите хора”, каза Нона Йотова.

От днес депутатската банка на Стефан Данаилов в лявата част на залата остава празна.

Снимка: btvnovinite.bg

В Народния театър ще се простим със Стефан Данаилов. Поклонението е в понеделник, 2 декември.