МВР не може да проникне в главите на престъпниците. Това каза в предаването „Тази сутрин” зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов във връзка със случая на убитата в Благоевград 58-годишна жена, която беше разстреляна след като подава сигнал, че дъщеря й е малтретирана и бита.

Зам.-министърът потвърди, че убиецът е бил с криминално минало и изключително опасен. Бил е редовно призоваван в МВР да дава показания.

„Нашите колеги не биха могли да знаят какво ще му текне в мозъка на този човек, когато ще вземе оръжието и ще разстреля тази абсолютно невинна жена”.

По думите му разследващите полицаи са си свършили работата и са осигурили безопасността на дъщерята на убитата жена.

Никой не може да предположи, че този човек ще извърши такова тежко престъпление, категоричен беше зам.-министърът.

Ние сме призвани по закон и отговаряме за сигурността и живота на българските граждани, каза той.

На въпроса защо този човек е на свобода, зам.-министърът каза, че МВР работи с факти и доказателства.

„МВР трябва да събере нужните доказателства, за да бъде вкаран този човек в затвора. Жалбата се разследва, а срокът за разследване е един месец. МВР не може да проникне в главите на тези престъпници”.

Между сигнала за побоя над дъщерята на жената и датата на убийството е минала около седмица, уточни зам.-министърът.

Убиецът е бил разпитван, дори миналата година е отправял заплахи и жалби, че МВР му пречи да живее и да се развива, допълни Стефан Балабанов.

"Съжалявам за този трагичен инцидент, но МВР не е Господ и не е слънце да огрее навсякъде", каза зам.-министърът.

Във връзка с държаното в плен 20 дни и измъчвано момиче от Добрич, Балабанов каза:

„Разбира се, че е открито случайно, защото в Добрич има хиляди къщи и никой не е подал сигнал, че това момиче е изчезнало. Майката е подала сигнал на петия или шестия ден, МВР го издирва, има си бюлетин, то се обявява за издирване".

Зам.-министърът отрече майката да е посочвала името на похитителя в сигнала си и каза, че това са някакви интерпретации.

Същевременно той уточни, че същият този човек е бил обявен за общодържавно издирване веднага след като майката е подала сигнала.

"Разбира се, че знаем, че трябва да го търсим, но ние не можем да предположим, че тя ще бъде в хилядите къщи, за които МВР има наблюдения за производство на наркотици, за разпространение и т.н.".

"Когато някой е обявен, се пуска един бюлетин, разпространява се сред всички наши служители и започват действия. Има си сектор "Издирване", някой ходи в жилището, разговаря с роднини, търси допълнителна информация", обясни Балабанов.

Никой не е казал, че жилището на похитителя е било посетено, че е неговото, каза зам.-министърът. 

"Ние нямаме такива сигнали, че тя е била в някакво друго жилище. Разбира се, че наши колеги отиват у тях. Ние не можем да проникнем, когато нямаме прокурорско постановление, апартаментът стои заключен. Това са ситуации, които ние не можем да ги предвидим.

Редно е жилището на похитителя да бъде претърсено, но кой може да докаже, че 20 дни постоянно това момиче е било с този човек в това жилище. Нашите служители са проверявали, това момиче не се е оказало на този адрес", категоричен беше зам.-министърът и допълни, че тепърва ще се изяснява къде е била тогава.

В коментар на това, че съсед е подавал 110 сигнала за похитителя, Балабанов каза, че са регистрирани, но не знае дали има такива сигнали.

Ние не сме перфектни, и ние сме хора и допускаме грешки, заключи зам.-министърът. Искаме подкрепа и от обществото, сама полицията не може да се справи с престъпността в страната.

По думите му полицията се е справила със ситуацията в чумата в страната, като дори е действала твърде меко срещу тези, които подстрекаваха хората да не допускат ветеринарите.

Стефан Балабанов заяви, че МВР ще разследва дали пожара на "Царските конюшни" е умишлен.

Той не можа да каже дали сгради на МВР са горели, но уточни, че всички помещения на министерството се охраняват и клошар не би могъл да проникне там.