Поредица от събития и специална благотворителна бандана стават част от кампанията за възстановяване на живописното Драгоманско блато, което стана жертва на унищожителен пожар през януари 2020 г.

Преди няколко месеца деветото издание на едно от най-популярните родни състезания за планинско бягане и колоездене - „Байк и рън за Чепън“, провеждащо се в региона, застана изцяло зад каузата. Събитието, което трябваше да се проведе през април, бе отложено за 17 октомври заради епидемичната обстановка.

На 5 юли организаторите на състезанието проведоха опознавателно бягане „Чепън Скай отблизо и на място“ с цел популяризиране на каузата и тестване на новото трасе на състезанието с дистанция 30 км.

На 13 септември пък предстои пешеходно изкачване на връх Петровски кръст – най-високата точка на Чепън планина край Драгоман. 26 септември ще е с фокус върху колоездачите – ще се проведе опознавателно преминаване с велосипед 23 км трасе на Байк и Рън за Чепън. Малко преди същинското състезание на 17 октомври ще се случи и доброволческа акция в покрайнините на Драгоманското блато. Точната дата и активности тепърва се фиксират.

В магазини „Стената“ може да се намери уникална бандана - мултифункционална кърпа BUFF със специален дизайн, посветен на Драгоманското блато. Купувайки я, загрижените за природата подкрепят „Сдружение за дива природа Балкани“ във възстановяването на Драгоманското блато. От стойността на всеки закупен BUFF ще бъдат дарени 50% на сдружението. Същият BUFF ще получат и всички участници на състезанието “Байк и Рън за Чепън – Адреналин с Кауза”. 5 лева от всяка стартова такса за състезанието ще бъдат дарени за възстановяване на моста, отвеждащ към вишката за наблюдение на птичето богатство. 

Под надслов „Адреналин с кауза“ магазини „Стената“ и Сдружение за дива природа „Балкани“ се обединиха около идеята за възстановяване на част от инфраструктурата на Драгоманското блато – едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България. Целта е да бъдат събрани средства за най-неотложните дейности в рамките на по-голямата кампания на Сдружение за дива природа „Балкани“, за възстановяване на щетите от пожара.

Защо Драгоманското блато?

Драгоманското блато е единственото карстово блато в България и е най-голямата естествена влажна зона и находище на гнездящи водолюбиви птици в близост до София. Заедно с Чепън планина, то е определено за представително местообитание от европейско значение за опазване на биологичното разнообразие. Включено е в списъка на орнитологично важните места, като част от комплекса „Влажни ливади – Раяновци“, а също и в европейската система от защитени територии „Натура 2000“.