Старт на кандидатстването в I клас в столичните училища. Тази година министерството на образованието въведе предимство за прием при уседналост от 3 години.

Родители се оплакаха в Комисията за защита от дискриминация.

Снимка: bTV

Кандидатстването за I клас в София по традиция е напрегнато, а надпреварата за най-предпочитаните училища е ожесточена.

Снимка: bTV
В повечето учебни заведения процесът изглежда така - документите се предават на ръка пред комисия. Родителите трябва да попълнят заявление и да впишат трите си имена, както и групата, в която попадат.

Въпреки, че процесът не е електронен, до среднощни дежурства за първи път не се стигна.

В 119-то училище в София обикновено кандидатите за първи клас са от 3 до 5 пъти повече от местата. Светла Бонова живее на съседната улица, но детето й не може да влезе в първа група - няма 3-годишна уседналост.

Снимка: bTV

„Ако семейството реши да се премести или да живее на друго място тази регулация с 3-годишния срок не може да бъде спазена и влизаме в хипотезата на дискриминация”, коментира тя.

За да не се разделят децата от едно семейство общината дава възможност по-малкото дете да кандидатства с границите на прилежащия район, с който са били приети каката или баткото.

„Не ни се е налагало да пазим такава история и ние нямаме в момента такава. По-скоро това ще трябва да се докаже от самите родители”, посочи Диян Стаматов, директор на 119 СУ.

Тази година очаквания брой първокласници е по-малък от миналата година - около 12 300. Местата в общинските училища ще бъдат около 12 000, а заедно с държавните и частните - общо 12 500. За да докажат уседналост, родителите ще трябва да покажат и документ от общината.

„Освен постоянния адрес е въведен и настоящ адрес, като родителят ползва този, който е по-благоприятен за детето. Даден е право на избор от негова страна”, заяви Мария Минчева - директор дирекция "Образование".

От Министерство не смятат да променят критериите, въпреки че родители подадоха жалби в Комисията за защита от дискриминация.

„Всеки критерий е дискриминационен. Може би няма а е дискриминационно, ако е жребий. но нашата система е една от най-либералните”, категоричен е министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Светла е съгласна с министъра. Но и признава, че животът в днешно време е твърде динамичен, за да се планира три години напред.

Родителите разполагат със срок от 1 месец, за да подадат заявления до 16 май. Класирането ще се извърши след няколко дни.