За днес е предвидено да започне имунизацията на хората в България, които са заявили желание през електронния регистър. Те обаче няма да могат да избират ваксина.

Имунизацията ще започне с наличните дози на "АстраЗенека". Повече от 70 000 души у нас са се записали онлайн за имунизация.

Макар и електронният регистър да дава възможност да се избират час, място и вид ваксина, то изборът на препарат на практика става невъзможен.

Посочилите като предпочитание иРНК препарати ще трябва или да се задоволят с наличното или да чакат по-късна дата.

Това засяга около 20 000 души, които ще се ваксинират до 14 март.

В Бургас масовата ваксинация през електронната платформа започва в 15 имунизационни кабинета.

3 900 дози бяха получени в Бургас, от тях 1500 са разпределени за личните лекари и останалите 2400 са за онлайн имунизацията.

"Бяха ни предоставени 5 флакона от ваксината на "АстраЗенека" – това са 50 дози според списъка, обясни за предаването Тази сутрин  д-р Нигохос Топузян управител на МЦ "Св. Николай Чудотворец". 

Ще се поставят следващите няколко дни – до неделя включително, уточни той.

По думите му общият брой записани са 110, от които 50 са пожелали за тази ваксина – останалите искат РНК ваксина

В следващите три графиците са пълни – от 8 сутринта до 8 вечерта, уточни д-р Нигохос Топузян.

Във ВМА са се регистрирали най-много хора за територията на София. До края на месеца тук трябва да бъдат ваксинирани 8 000 души според електронната платформа.

Ваксината обаче е само една и хората нямат право на избор.  За сега РНК ваксина няма, предлага се само АстраЗенека. Ситуацията е такава не само във ВМА, но и в други големи столични болници

В следващите няколко дни във ВМА трябва да бъдат ваксинирани около 1000 души. Осигурени са дози от препарата "АстраЗенека". 

От Здравното министерство информираха вчера, че според електронния регистър около 20 000 души са се възползвали от правото си на избор за РНК ваксина, те обаче ще трябва да изчакат. Ако не желаят препарата на "АстраЗенека" ще изгубят реда си.