В Софийския апелативен съд беше даден старт на делото "Семерджиев". На първото заседание пред втората съдебна инстанция днес трябваше да се явят две свидетелки по искане на защитата на Семерджиев. Те обаче не се явиха за разпит.

За едната беше представен болничен лист, другата не е била открита на адреса, стана ясно в съдебната зала. От прокуратурата поискаха жените да бъдат заличени от списъка със свидетели с мотива, че чрез тях, според наблюдаващия прокурор, защитата на Семерджиев „протака делото“.

Делото на втора инстанция трябваше да започне през юни. Тогава обаче заседанието беше отложено за 28 септември, след като адвокатът на подсъдимия Семерджиев – Мирослав Христов, не се яви в съдебната зала.

Адвокатът заяви пред съда, че държи на разпита на двете жени, за да стане ясно дали Семерджиев е шофирал автомобила и дали той е предизвикал катастрофата с две жертви.

„Тезата не е моя, тезата е на подсъдимия и на цялата защита, че тези две дами са били е автомобила към момента на ПТП-то. Самият подсъдим го каза и пред първата инстанция, че едната е карала, другата е била пътник“, коментира Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев.

„Опитва се нещо да се защитава, има право на това. Не знам дали съществуват свидетелките. Възможно е и да си ги измисля, всеки иска да се оправдае по някакъв начин“, коментира Диана Стефанович, майка на загиналата в катастрофата Хариет.

"Така и не стана ясно защо ще бъдат разпитани тези свидетелки и каква връзка имат те с конкретното ПТП, безспорно е доказано от експертизите, че не е имало други пътници в управляваното от подсъдимия МПС“, посочи Владислав Владимиров, наблюдаващ прокурор.

"Да не се дава ход на делото", настоя пред съда подсъдимият. В крайна сметка обаче, съставът реши да даде ход. Подсъдимият вече беше осъден на 20 години затвор от Софийския градски съд. Бившият футболист беше признат за виновен за смъртта на две момичета при катастрофата на бул. „Черни връх“, предизвикана със 166 км в час, с фалшива шофьорска книжка и с подменени табели на автомобила.

Съдът назначи нова ДНК експертиза по делото "Семерджиев", която да установи следите по въздушните възглавници в автомобила. Следващото заседание ще бъде на 2 ноември.