Старозагорската болница не си плаща тока от 4 години. Дългът към енергото е 3,2 милиона лева.

Ако болница "Стоян Киркович" беше едно обикновено домакинство, лекарите отдавна щяха да преслушват пациентите си на тъмно. Парадоксът е, че ЕВН не може да спре да подава ток и така сметките се трупат. „Няма да дръпнем шалтера и не сме го правили от 2013 г., точно защото осъзнаваме, че това е здравно заведение, но не може да продължава така”, коментира Петър Костадинов от ЕВН.

Болница и енергодружество влизат в омагьосан кръг. Подписват се споразумения, които после не се спазват.

„От три месеца имаме нарушение на споразумението. За съжаление, на ЕВН не успяхме и 1000 лева да им  преведем”, призна директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

От ръководството на болницата отчитат, че са положили сериозни усилия поне да свият разходите си за ток - за година с над 13 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

Оплакват се, че с годините и бюджетът им се свива.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надявам се, че разговорите ще продължат на други нива на държавното управление и ще се намери изход от ситуацията”, допълни проф. Йовчев.

„Ние обсъждаме няколко мерки, включително ще бъдем принудени да пристъпим и към съдебни действия, защото многократно сме говорили с всички институции от 2013 г. - министерства, областни управители и кметове”, отбеляза Петър Костадинов от дружеството.

Снимка: btvnovinite.bg

Парадоксалното е, че държавният регулатор отчита въпросните 3 милиона като печалба за компанията.