Тази вечер в небето над България ще може отново да наблюдаваме изстреляната преди два дни нова серия сателити „Старлинк“, съобщи за bTV Пенчо Маркишки от Института по астрономия.

От 20:30 ч. за София редицата от светлини ще се появи от север-северозапад. Най-високо тя ще бъде около 20:33 ч. и ще се сниши към хоризонта около 20:35 ч.

От Варна сателитите ще се виждат с по-ниска яркост и ще преминат ниско над западния хоризонт, поради което е добре да се потърси по-тъмно наблюдателно място, съветват от Института по астрономия.

Снимка: EPA

Редицата ще се появи във Варна в 20:31 ч. от северозапад. Около 20:33 ч. тя ще бъде най-високо и ще се сниши около 20:35 ч.

Сателитите ще бъдат видими с невъоръжено око от по-тъмните места в градовете, но с бинокъл наблюдението им ще бъде по-ефективно.

Снимка: EPA

Сателитите са на компанията „СпейсЕкс“. Целта на проекта е чрез тях в орбита около Земята да бъде осигурен бърз и надежден интернет на повече точки на земното кълбо.

За целта от компанията изстрелват в ниска орбита хиляди малки сателити, които образуват „мрежа“ около планетата ни, като по този начин интернет достъпът ще стане по-масов и лесен.