Успех, признание и позитивен знак за приемането на България в Шенген.

Така политиците у нас разчетоха отпадането на мониторинговия механизъм. Но признаха, че има още работа

Отпадането на механизма е доказателство, че тръгнахме по правилния път, разчете премиерът.

„В Европа се преговаря така, че когато имаш силна позиция, ти можеш да кажеш - аз съм свършил всичко и вие нямате право да ме спирате“, заяви Николай Денков.

Мнозинството в парламента също съзря успех и признание. Но и напомняне, че има още работа по пътя към Шенген.

"С работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Тази стъпка е въпрос и на кредит, защото тя е на ниво заявки, предстои ни много работа“, отбеляза Христо Иванов от ПП-ДБ.

„Това, че отпада мониторингът, е още една причина да влезем в Шенген“, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Това, което искам да кажа специално на двамата премиери на Австрия и на Нидерландия – време е да подкрепите България“, заяви Кирил Петков от ПП-ДБ.

„Декември се надяваме да се случи, вече зависи от всички действия и на правителството да изпълним това, за което има коментари към нас“, каза Делян Пеевски от ДПС.

„Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите "аргументи" на някои европейски партньори за отлагането на членството на България в Шенген" , посочи вицепремиерът Илияна Йотова.

„100 дни, след като ние отстъпихме от длъжност, ЕК даде своята оценка за работата на служебните правителства в сектор "правосъдие", каза Крум Зарков, секретар по правни въпроси на президента.

От "Дондуков" 2 призоваха властта да не замразява реформите. А управляващите увериха, че действат с темпо за нужните законови промени.