Стефан Гайтанджиев е човекът, в чийто дом полицията е открила документи на една от фирмите, участвали в търга за строителството на тунел „Железница” на магистрала „Струма”.

Както bTV първа съобщи, търгът за строителство на стойност 250 млн. лв. беше спрян заради мистериозно изчезнала папка с документи по обществената поръчка.

На 31 март, дни преди обявяването на победителя за обществената поръчка за „Железница”, от Пътната агенция забелязват, че липсва папка с техническото предложение на един от кандидатите. По техен сигнал тогава влиза Икономическата полиция. Документите са били съхранявани в стая с ограничен достъп, където се влиза само с магнитни карти.

Органите на реда стесняват кръга на заподозрените до петимата членове на комисията по обществената поръчка. Претърсват и домовете им.

Папката не е открита, но в жилището на един от членовете – Стефан Гайтанджиев, който е външен експерт по търга, са намерени документи на една от фирмите. Следва и арест.

Срещу Гайтанджиев е образувано досъдебно производство за укриване на документи. Той е с мярка за неотклонение „Подписка”.

През целия ден не успяхме да го открием за коментар.

Преди два месеца той смени сегашния регионален министър Спас Попниколов на позицията външен експерт по поръчката. В миналото Гайтанджиев е бил главен секретар на агенцията.

Според източници на bTV липсващата папка е на консорциум "Струма-лот 3.1". Оттам научиха от екипа ни за случилото се и се въздържаха от коментар. Не са решили, дали да обжалват прецедурата пред антимонополната комисия.

На извънреден брифинг шефът на агенцията и министърът на регионалното развитие изчетоха становища, без медиите да им зададат въпроси.

„Такова нарушение на правилата за работа на комисията и императивните закони, компрометира изцяло процедурата... Това е и основната причина за прекратяването на обществената поръчка”, заяви инж. Пирин Пенчев, изпълнителен директор на АПИ.

По проект "Железница" трябва да бъде построен пътят Благоевград – Крупник с дължина 2 километра. Ако до края на годината не започне строежът, България ще плати сама 250 милиона лева, по-голямата част от които идват от Брюксел.

„Това означава пълен блокаж, ние никога да не можем да достроим успешно този участък, ако имаме това грандиозно забавяне”, заяви бившият регионален министър Лиляна Павлова.

Има риск страната ни да изгуби средствата за строителството на цялата магистрала „Струма” в размер на 1 милиард лева, допълни Павлова.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че изграждането на последния етап от „Струма" не влиза в плановете на кабинета му и, че за краткото време, с което разполага неговото правителство, няма как това да е приоритет. Герджиков добави, че следващото правителство трябва да реши въпроса.