Софийска районна прокуратура (СРП) ще извърши оглед след потушаването на пожара в сградата на кино „Възраждане“.

Ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия.

Пожарът възникна тази сутрин. На място бяха изпратени 10 пожарни, които да се борят с огъня. Няма пострадали.

По първоначални данни огънят е тръгнал от покрива.  Смята се, че е предизвикан от хора, които са обитавали сградата през последните дни.

Сградата дълго време стоеше неизползваема, след като през 2016 г. дискотека "Син Сити" затвори.

"На тази сграда отдавна е вдигнат мерникът, тъй като се предвижда 12-етажен хотел да се построи на нейно място", каза общинският съветник Борис Бонев. 

"По отношение на тази сграда имаме до момента съставени протоколи. Протоколът е от февруари месец тази година, когато от фасадата на сградата падна елемент. Тогава той застраши живота на преминаващи граждани", обясни кметът на район "Възраждане" Савина Савова.

През пролетта на 2017 г. сградата, която е със снет статут на паметник на културата, отново горя. Тогава информацията беше за запалени отпадъци от клошари.

"Винаги има един клошар - само че нали няма да се заблуждаваме, че става дума за клошар. Това е класически вид престъпност", коментира министърът на културата Велислав Минеков.

От районната администрация са издали предписание на собственика да обезопаси сградата. Той отказа коментар. 

Междувременно от Столична община съобщиха, че по предварителни данни към момента няма превишаване на нивата на замърсяване на въздуха в района на бул. „Христо Ботев“ при сградата на бившата дискотека „Син Сити“.

По време на пожара в района имаше силно задимяване, заради което на място е изпратена мобилната станция за измерване на чистотата на въздуха на Столична община.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!