Нов, по-строг режим за вдигането на шум предвиждат промени в закона.  Мерките ще важат както за градовете, така и за курортите.

За Михаил Марков, който живее на столичния булевард „Скобелев”, последните години се превърнали в истински ад. С малко бебе вкъщи той казва, че не може да спи заради шума от градския транспорт.  Семейството на Михаил спи само от 00 до 4:30 ч., когато не минават трамваи, затова той е за затягането на мерките спрямо шума. 

Лекарите също казват, че ефектът върху здравето ни е тежък. „Съвременният човек е подложен на толкова много стресови фактори, че един от тях да премахнем – ще е от полза”, заяви лекарят д-р Георги Киряков.

Според лекарите шумът, особено нощем, влияе негативно върху съня, слуховите органи, сърдечно-съдовата система и психичното здраве.

Снимка: btvnovinite.bg


Затова с промените в закона за защита от шума се предлага нова наредба, по-високи санкции и глоби, по-високи правомощия на здравните инспектори и ограничения в озвучаването на публични места.

Това пък традиционно предизвиква тревога у бизнеса, които днес излязоха с протестна декларация.

 „Това ще доведе до отлив на туристи и до загуба на работни места, което е най-важното нещо в случая”, посочи ресторантьорът Костадин Стрельов.

„Най-притеснителното от всичко е правомощията, които се дават на полицията”, каза и колегата му ресторантьор Костадин Ралев.

Не всички в курортите обаче мислят така. „Контролните функции се отстъпват на МВР, тоест проблемът няма да се замита под чергата в края на сезона и да казваме: Хайде, сезонът е минал, каквото било – било, актовете падат”, подчерта хотелиерът Диана Колчева.

Част от бизнеса се тревожи, че ако и тази година вицепремиерът Валери Симеонов се включи в акция „Шум”, няма да може да се проведе ните едно събитие на открито.

Общественото обсъждане на промените в закона за шума тепърва предстои.