5000 домакинства в София са с нови екологични печки, а 84 са се отказали след одобрение по програмата на Столичната община, която осигурява безплатно заменяне на старата печка на дърва и въглища с по-екологична - на газ или на пелети.

Данните бяха представени от столичния кмет Йорданка Фандъкова при проверка в едно от домакинствата, които са се възползвали от мярката.

Снимка: БГНЕС

„Най-вече благодаря на гражданите, защото без тяхната подкрепа не бихме се справили с тази толкова важна задача. Знаете, проучванията показват, че около 30% от запрашаването на града се дължи именно на отоплението на дърва и въглища. Затова тази мярка е толкова важна“, заяви столичният кмет, цитирана от БГНЕС.

Фандъкова коментира и решението на Софийския градски съд, което гласи, че трябва да бъдат предприети допълнителни мерки за борба със замърсяването на въздуха. По думите ѝ Столичната община няма да обжалва решението.

Снимка: БГНЕС

„Не можем да се съгласим, с това, че бездействаме, защото виждате, че работим по стимулиране на гражданите. В същото време смятам, че темата за въздуха е една от най-важните теми в града. Да не кажа и най-важната, защото засяга здравето на хората, здравето на децата и по тази тема не мога да допусна да има разправии и препирни, включително в Столичния общински съвет. Затова взех решение да не обжалваме това решение на съда. Ще изпълним всичките 4 анализа, които съдът ни предписа“, коментира Фандъкова.

84 домакинствата обаче са се отказали от възможността да се възползват от програмата след като са били одобрени по програмата на Столичната община. Причината е повишаването на цените на горивата и суровините за отопление.

Кметът на София обяви, че е възложила до 6 месеца да бъде въведена първата нискоемисионна зона за автомобили в града.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!