По-високи глоби за крадците на ток – енергийният регулатор работи по промените заради многото случаи на системни кражби.

Електоразпределителните дружества настояват, ако някой се присъедини незаконно към мрежата, да му се начисляват сметки от шест до 12 месеца назад, а не за 3, както е в момента.

Снимка: btvnovinite.bg

За миналата година от ЧЕЗ са установили над 6600 кражби на ток. В Южна България ЕВН е установила над 2700 злоупотреби, а „Енергопро” е засякло 3500.

Очаква се предложенията да се гласуват от КЕВР в края на април.

„Това, което работната група е предложила, е електроразпределителните дружества да проверяват своята собственост, това са електромерите, на всеки три месеца и да се дотаксува само от периода на последната проверка, тоест до 90 дни”, каза Пламен Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика и Топлоенергетика" в КЕВР.

 „Ние предлагаме тази санкция да бъде много по-драстична, както е в другите държави. Нашето предложение е  санкцията да се върне 12 месеца назад по пълната мощност, която е преминала през средството за измерване за период от 24 часа”, посочи Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите.