Мащабна акция на полицията срещу издаване на фалшиви COVID сертификати за ваксинация у нас. Проверки и разпити имаше в 5 области на страната.

По неофициална информация на прицел са 3000 сертификата на българи и още 300 на чужденци.

Медицински център "Кристал" в столицата е едно от местата, които днес бяха проверявани по сигнал за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация.

Около 4 часа тук се провеждаха разпити, иззе се и документация.

Центърът разполага с лекари специалисти в различни области, общопрактикуващи лекари, зъболекари, лаборатория.
Докато течеше акцията, центърът продължаваше да работи с пациенти.

Разследващите влязоха в медицинския център преди обед.
По неофициална информация вчера управителят е бил в Сърбия, а с неговите данни тук са издавани сертификати.

Докато течеше акцията, дейността на центъра не спря. Там работят лекари с различна специалност, общопрактикуващи, зъболекари. Има и лаборатория.

Емилия Георгиева е медицинска сестра на един от общопрактикуващите лекари, за който твърди, че не е сред замесените.

"Това е невежество и глупост, който поема този риск - обрича себе си и този на когото ще даде такъв документ, това е недопустимо", заяви Георгиева.  

Разследващите иззеха няколко чувала с документи. Ръководството и служителите на центъра запазиха мълчание.

За 24 часа е задържан управителят на центъра. А проверки имаше не само в столицата, но и в Благоевград, Смолян, Варна и Бургас. Съмнителните сертификати са на българи и чужденци.

Адвокатът по наказателно право Андрей Янкулов посочва няколко проблема -  сертификатът не е документ по смисъла на наказателния кодекс, т.е. не може да се носи отговорност за документна измама. А изричен текст, който да наказва издаването на фалшиви сертификати, няма.

"Не е ясно кой точно законов текст може да се използва. И това в крайна сметка като резултат е напълно възможно да доведе до положението ,при което авторите на тези деяния реално да не бъдат наказани", обясни Андрей Янкулов, адвокат по наказателно право, Антикорупционен фонд.

Така практиката на прокуратурата в различните райони в страната е различна, казва той.

Като по-често тези казуси се третират като компютърно престъпление. Така стигаме до ситуация, в която е спорно доколко от разследваните случи ще стигнат до съдебна фаза и ако стигнат дали и с какви наказания ще приключат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!