Българската асоциация за закрила на пациентите разпространи ценни съвети как да намалим риска от заразяване с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg


При излизане навън носете дрехи с дълги ръкави. Ако носите маска, сложете я малко преди да тръгнете.

Не позволявайте на кучето си да се търкаля или да лежи по земята. Връзвайте косата си – така ще пипате лицето си по-рядко. Плащайте с карта.

И, разбира се, мийте ръцете си, използвайте дезинфектант и пазете дистанция.

Снимка: btvnovinite.bg


При прибиране вкъщи не пипайте нищо преди да измиете ръцете си. Свалете обувките си. Ако сте разхождали домашния си любимец –почистете лапите му. Съблечете дрехите си и след това измийте ръцете си, както и откритите части от тялото.

Дезинфекцирайте телефона, очилата и повърхностите на всичко, което сте внесли у дома.

Напомняме, че пълната дезинфекция е невъзможна – всички тези мерки само намаляват риска от зараза. Експертите съветват хората да имат и така наречения „мръсен гардероб“, за да не се смесват дрехите.

Най-дълго – до 3 денонощия,  вирусът се задържа върху гладки повърхности. Това каза за зрителите на bTV ръководителят на Катедрата по хигиена в Медицинския университет професор Емил Воденичаров. 

Тези повърхности най-често са стъкло и пластмаса. На второ място са парите – върху монети се задържа около 30 часа, а върху банкноти – 24 часа. Според изследванията, освен сапуна и дезинфектанта, с вируса се справят парочистачките и ултравиолетовите лампи.