Министърът на правосъдието Янаки Стоилов се срещна с главния прокурор Иван Гешев. Двамата са обсъдили решението на депутатите от последния работен ден на 46-ото Народно събрание - Бюрото по защита да премине под шапката на правосъдното ведомство.

"Най-важният въпрос е да продължи защитата на застрашените в наказателното производство лица без сътресения, произтичащи от преместването", е обяснил Стоилов, цитиран от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Той е допълнил, че подзаконовата нормативна база и двустранните споразумения трябва да продължат да се прилагат и след влизането в сила на промените в Закона за защита на лица застрашени във връзка с наказателното производство.

От двете институции ще бъдат излъчени представители, които ще изготвят приемо-предавателните протоколи за имуществото и документацията, информират от правосъдното ведомство.

"Необходимо е да се уточнят въпросите около статута на служителите", е подчертал министър Стоилов. Той смята, че преместването на Бюрото по защита отново в правосъдното министерство няма да създаде затруднения по отношение охраната на главния прокурор, тъй като той има право на защита по Закона за Националната служба за охрана.

По-рано днес обвинител №1 коментира, че тази промяна носи риск за живота на свидетелите. Гешев не каза какво ще се случи с охраната му и отрече твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че е иззел старо дело срещу бивш министър на ГЕРБ.

„Писан на колена с бързане. Явно този закон заедно с бюджета е най-важния в тази държава. Оказа се, че в последните часове на Народното събрание се мести една структура в друга. Може би това ще подобри съществено шегувам се живота на българите. Тъжно ми е за хората, които ще имат проблем, ама това в България никога не е било проблем“, каза главният прокурор Иван Гешев.