Главният прокурор с първи коментар след приемането на закона, който върна Бюрото за защита в правосъдното министерство. Според Иван Гешев това ще доведе до риск за живота на свидетели срещу мафията.

Гешев не каза какво ще се случи с охраната му и отрече твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че е иззел старо дело срещу бивш министър на ГЕРБ.

Обвинител номер 1 припомни, че при дебатите в парламента е казал, че отговорността за охраната на свидетелите вече няма да носи прокуратурата.

„Писан на колена с бързане. Явно този закон заедно с бюджета е най-важния в тази държава. Оказа се, че в последните часове на Народното събрание се мести една структура в друга. Може би това ще подобри съществено шегувам се живота на българите. Тъжно ми е за хората, които ще имат проблем, ама това в България никога не е било проблем“, каза главният прокурор Иван Гешев.

"Главна дирекция "Охрана" и понастоящем охранява съдии. Ще започне да охранява и прокурори и следователи, т.е. всички магистрати, в това число и г-н Гешев, негово право е естествено да се откаже или не. Законът е ясно разписан, той дава тримесечен срок да се уреди преместването на бюрото, до неговото преместване ще работи, както е работило досега", заяви Иван Дерменджиев, зам.-министър на правосъдието. 

Обвинител номер 1 определи разпространените снимки, на които се вижда чат с PR на бившия министър-председател Бойко Борисов - Севдалина Арнаудова, като "жълтини".