Все още не е издадено разрешително за отстрел на мечката от Белица. Разрази се и спор трябва ли животното да бъде убито след като нападна жена. Състоянието ѝ е стабилно, но тя остава в болницата в Разлог.

Ден след инцидента мъжът на ранената Васка отново е за гъби в гората. В дома му са майка му и четирите му деца. Разказват ни, че всеки път, когато ходят за гъби, се делят на групички. Така било и вчера. Всичко станало пред очите на едно от децата, а докато дойдат останалите от групата, мечката била избягла.

Снимка: bTV


Днес медиатор разговаря със семейството. Гъбарите помолили кмета да реши проблема с мечката, а той поискал разрешение за отстрела ѝ.

Горският служител Аки Исмаилчев е имал среща с животното и заяви, че не е изглеждало толкова агресивно.

В интернет вече има петиция в защита на мечката.

„В крайна сметка трябва да живеем в хармония с дивата природа, а това е домът на дивите мечки“, каза гледачът в Парка за танцуващи мечки в Белица Калина Вълчинкова.

Снимка: bTV


Исмаилчев обясни, че и да получат разрешително не е сигурно, че мечката може да се отстреля.

Последното разрешително за отстрел на кафява мечка е издадено преди по-малко от месец за мечка в района на ДГС- Славейно. Издават го за втори път, след като миналата година мечокът, който убил десетки животни, не бил открит от ловците.