Цените на електроенергията и природния газ, ръстът на инфлацията и натискът ѝ върху бизнеса и домакинствата обсъдиха властта и мениджъри на водещи компании на 15-та годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

Форумът беше открит от президента Румен Радев и от служебния премиер Стефан Янев, както и ресорните министри на енергетиката и на икономиката.

Според бизнеса скокове в цената на електричеството и природния газ са обезпокоителни и са стрес за цялата икономика.

По отношение на газа прогнозите са, че цените ще останат високи поне до април-май догодина, когато ще настъпи успокоение.

По отношение на тока най-потърпевши от резкия скок на цените са малките и средните предприятия.

„Сметките им ще намалеят с около 30 лева на мегаватчас електроенергия, тази мярка ще може да се комбинира с помощта от 50 лева мегачатчас за изразходвана енергия, когато тя влезе в сила, това се отнася за целия бизнес, не само за малките предприятия“, каза служебният премиер Стефан Янев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ядрената енергетика няма алтернатива и от гледна точка да се гарантира устойчивост на енергийната система. Приветствам зелената енергия като замисъл и инвестиция в бъдещото, в същото време вярвам, че е неразумно и безотговорно да си затваряме очите пред предизвикателствата по пътя на нейното реализиране“, заяви Янев.

Снимка: btvnovinite.bg

„В Европа се развихри истинска енергийна криза. На това служебно правителство се струпаха всички проблеми, които бяха забавяни, затлачвани в продължение на години и те избуяха сега на фона на една мащабна криза в енергетиката“, коментира президентът Румен Радев.

„Прогнозите са, че успокояване на (цените на газът) може да има през втората четвърт  на 2022 г., но при тази променливост на пазара е трудно да правим каквито и да е прогнози“, каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV потърси и позицията на синдикатите. От КТ „Подкрепа“ цитираха данни на енергийното министерство, според които над 40% от фирмите не са си избрали доставчик на енергия и затова ползват ток на завишени цени. И още най-рано през 2038 г. България ще се откаже от въглищните централи, това е първата възможност, а втората е 2040 г.