България ще получи американска рота „Страйкър“ към международната бойна група за усилване на източния фланг на НАТО.

За това са се договорили премиерът Кирил Петков и американският секретар по отбраната Лойд Остин по време на втория ден от визитата му у нас.

Премиерът Кирил Петков осъди руската агресия в Украйна и благодари за изпращането на американска рота у нас.

„Няма нито една държава, която да живее с илюзията да сигурност. САЩ първи отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група, в която сме водеща страна. САЩ се съгласиха да предоставят рота „Страйкър“. Тази бойна група е под командването на върховния главнокомандуващ на НАТО и ще предложим нейния командир да е българин", каза Петков.

Въпросът за предоставяне на ПВО системи, оръжия или муниции, както и на всякаква военна помощ за Украйна в момента не е бил фокус на разговора, обяви Остин.

Лойд Остин секретар по отбраната на САЩ.

„Ще подчертая това, което каза и премиерът - разговорът ни наистина беше фокусиран върху това което можем да направим, за да укрепим източния фланг и за оперативната съвместимост какво правят нашите сили заедно и сме благодарни на премиера за това което прави за България. Благодарим, че сте рамкова държава за многонационалната бойна група и Ви благодарим за това, което правите за 80 000 бежанци", каза Остин.

„Няма да предоставяме въоръжение това са фалшиви новини“, категоричен е българският премиер.

По време на разговорите са обсъдени и темите с военната мобилност в НАТО, както и свързаността на инфраструктурата, която е важна за общата отбрана.

„Важно и да разполагаме с правилните способности да защитаваме България и да допринесем за НАТО. Много е важна оперативната съвместимост, затова трябва ежедневно да се гарантира, че разбираме процедурно тактиката“, каза Остин.

Особена загриженост поражда и темата дали конфликтът може да си разпространи към Молдова, където има българско малцинство, подчерта премиерът Кирил Петков.

  • ООН: Стрелбата по АЕЦ „Запорожие“ е самоубийствена
  • Словакия обмисля да даде на Украйна изтребители МиГ-29
  • Британското разузнаване: Войната в Украйна навлиза в нова фаза
  • "Парченца от вкъщи": Какво взимат бягащите от войната в Украйна със себе си?
  • Ситуацията в Запорожката АЕЦ: Каква е заплахата?
  • Корабът „Рожен“ отплава от украинското пристанище Черноморск
  • МАAЕ: АЕЦ "Запорожие" е напълно извън контрол
  • Зеленски определи поведението на Герхард Шрьодер като "отвратително"
  • Украйна си върна 53 населени места
  • Съд в Русия: Украинският полк "Азов" е терористична групировка