Средната продължителност на живот в България остава най-ниска сред страните от Европейския съюз. Това показват данните от годишния доклад на Европейската комисия за качеството на здравеопазването.

За последните 17 години животът на българите се е увеличил с едва 3 години – от 72 на 75. За сравнение - средната продължителност на живот в Европейския съюз е 81 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-честата причина за смъртност у нас, според доклада, са сърдечно-съдовите заболявания. В България умират три пъти повече хора от инфаркт и инсулт в сравнение с Европейския съюз.

Често пациентите у нас нямат достъп и до първична медицинска помощ заради липса на лични лекари.

Шукри Исмаил е диабетик и за него достъпът до медицинска помощ е жизненоважен. Личният му лекар обаче невинаги е откриваем.

Д-р Валентин Славков отговаря за жителите на няколко села в Кърджалийско и ги обикаля по график. Областта е с най-малко лични лекари в страната.

В Скалище здравната служба е празна от 10 години. Една от причините за недостига – по-малките градове не са привлекателни за работа.

И ако в Кърджали са регистрирани най-малко общопрактикуващи лекари на глава от населението, то София е в другия край на класацията. Там обезпечеността с лични лекари е най-голяма. Въпреки това броят им намалява в последните години.

„Средната възраст на джипитата е някъде 58-60 години, което означава, че след 2-3 години като се пенсионираме, ще имаме остър дефицит на общопрактикуващи лекари в системата“, каза д-р Гергана Николова.
Според доклада критично малко са личните лекари и в областите Търговище, Шумен, Разград и Силистра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!