Хаосът след фалита на кипърската "Олимпик" продължава. Сред клиентите на кипърския застраховател е и шофьорката, която през април се блъсна в автобус на магистрала „Тракия”. Тогава загинаха шестима души и пострадаха поне 20.

Днес въпросът е има ли кой да плати за нанесените щети.

Петък, 13 април, жена в лека кола удари странично автобус на магистрала „Тракия”. Четири месеца по-късно чия е вината за инцидента все още не е установено.

„В случай че вината е изцяло нейна, „Олимпик” ще трябва да платят обезщетения”, заяви Златина Стоянова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Олимпик” вече е във фалит. Комисията за финансов надзор и Гаранционният фонд уверяват, че всички щети ще бъдат изплатени – ясна процедура как ще стане това все още няма.

От Комисията за финансов надзор заявиха, че:

За да се стигне до претенции за обезщетения, трябва да има съдебно решение кой е виновен. Делата ще отнемат години. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи се надяват липсата на процедура за обезщетяване да не забави допълнително процеса.

„Считам, че няма да се стигне до физическо ходене до Кипър и търсене на обезщетение. Твърде голям брой хора са засегнати от това”, каза Златина Стоянова.

Другите пострадали от „Олимпик”, като Петър Пажев, чиито застраховки трябваше все още да важат – вече подават заявления за възстановяване на сумите.

От ръководството на фалиралото дружество уточниха, че за да не ходят два пъти до офиса им, ощетените трябва да носят удостоверение от банка за сметката, в която да им бъдат преведени парите.