Бдение и мирно шествие се проведе в памет на загиналата при тежка катастрофа 22-годишната жена в Шумен. Стотици се събраха на бдението с искания за справедлив процес, справедливо разследване и яснота около инцидента.

Стотици се събраха на бдението пред съдебната палата в Шумен. Те изминаха разстояние от бул. Симеон Велики, където се случи тежката катастрофа на 28 септември, при която загина 22-годишната Светомира. На 10-ия ден след инцидента близките на Светомира отново положиха цветя на фаталното място.

Бдение в памет на 22-годишната Светомира
Снимка: bTV

„Очакваме само едно, държавните органи да достигнат до този момент да си свършат положително техните задължения, да донесат в нашето семейство, удовлетворението което ни е нужно и все и да си получи заслуженото“, каза Анатолий Станчев, баща на Светомира.

Семейството настоява за справедлив процес на инцидента, при който 18-годишният Жечко Кюркчиев блъсна фатално с джипа си колата на Светомира.

При полевия тест, пробата на момчето показа употреба на наркотици, а дни след това резултатите от кръвния тест бяха отрицателни за дрога и шофьорът беше пуснат под домашен арест. В последствие стана ясно, че джипът му е изгорял на паркинг на МВР.

„Каквото и да кажа, всичките цветя да сложа тук и всичките свещи да запаля, детето ми просто няма да се върне и ниkой не заслужава подобен зверски удар“, каза Радосвета Накева – майка на Светомира.

Адвокатът на шофьора отказа коментар. Полицията и местното обвинение също не разкриват обстоятелства около тежкия инцидент. Главният прокурор заяви, че ще възложи разследването на друга прокуратура.

Събралите се на бдението заявиха, че са готови да стигнат и до протести. В началото на следващата седмица предстои ново заседание по гледане на мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев.