Спорове в парламента заради плановете за въглищните централи и европарите. Извънредна среща в парламента се зае със съдбата на протестиращите енергетици и миньори.

Преди минути депутатите от БСП и от ИТН окупираха парламентарната трибуна и отказаха да слязат от нея, защото настояват в залата да се разгледа искането им – парламентът да задължи правителството да не изпраща териториалните планове.

По-рано днес имаше и гласуване в пленарната зала за това дали темата да влезе за обсъждане, но мнозинството я отхвърли тази идея. Така се стигна и до почивка.

"Много добър разговор направихме с Асен Василев, и с г-н Борисов, и Делян Добрев. Това, което се случва с хората, не може да продължава. Енергийният министър къде е? Бил на някакво пътуване да се прибира и да си решава проблемите", каза Делян Пеевски от ДПС.

"До 2038-ма година централите ще работят, а който иска да напусне сега - 36 заплати ще му се изплатят веднага. Гарантира го финансовият министър", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Опозицията не се съгласи с тези решения и поиска да не изпращаме на Европа териториалните планове сега.

"Работниците и синдикатите са пак изолирани от някакви задкулисни договорка. Парламентът не знае за такива преговори. Ние настояваме да се запази българската енергетика", каза лидерът на  БСП Корнелия Нинова.

"Делян Пеевски, който звучи като не знам говорител или ръководител на правителството, каза, че ако не изпратим тези планове, губим парите. Ние ще получим тези пари, за да ликвидираме най-печелившата остатъчна индустрия в Българи", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Заради отпора на опозицията енергийната комисия се събра извънредно.

"Сега всичко правим на юруш за да се вземат едни милиони. Ако смятате така да управлявате страната по-добре си подайте оставката", каза Драгомир Стойнев от БСП.

"Това, което вие предлагате, е едно поредно отлагане, което не решава проблемите", добави Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Министърът не дойде, но изпрати заместника си.

"По териториалните планове се работи от години, особен напредък не беше постигнат поради вероятно висока чувствителност на енергийния преход", каза зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Комисията не подкрепи идеята за отлагане на плановете. Според управляващите - те са в полза на въглищните региони.