Парламентарната бюджетна комисия одобри на първо четене радикални промени в определянето на такса "смет". Новите правила предвиждат "замърсителят да плаща". Това на практика означава драстично увеличаване на битовата такса смет. 

Проектът предвижда общините да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички.

Според сдружението на общините обаче тези правила са трудно приложими, създават риск от нерегламентирани сметища, а в някои общини като София например може да доведе до драстичен скок на битовата такса смет за отделни домакинства.

В момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители - 30 на сто. С промените съотношението ще се промени. Не е изключено на места таксата за бита да скочи над два пъти.

„Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци -  на база генерирани количества. На принципа "замърсителят плаща”, обясни зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков заяви, че така ще има ръст на разделното събиране, а до 2020 г. 50% от отпадъка трябва да може да се рециклира. 

Проектът не предвижда преходен период, а въвеждането на новите правила ще стане от 2019 г. Общините искат повече време, за да не се стигне до срив в приходите им. Има вариант за отлагане с година на влизането в сила.