ЦИК трябва да реши проблема с машините  в обозрим срок, обяви служебният премиер Стефан Янев. Спорът за собствеността на устройствата за гласуване между ЦИК и фирмата доставчик продължава.

Според „Сиела Норма“ дължимата сума по договора за доставки на машините е 4.5 млн лева. Затова, по думите им, машините продължават да са собственост на фирмата и за ползването им на 11 юли се дължи наем по 1500 лева на устройство или близо 14 милиона лева.

Снимка: bTV

"Договорът е публичен, там пише, че собствеността се прехвърля с плащането очевидно и ЦИК признава, че не ги е платил очевидно, собствеността е наша, надяваме се да не го изясняваме в съда ", заяви изп. директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

От Велико Търново служебният премиер призова ЦИК да решат проблема.

„Това е тяхна отговорност, те са в взаимоотношения с компанията, доставила машинита. Надявам се да го решат в обозрим срок, така че да нямаме притеснения, че машините няма да бъдат осигурени или да действат както е необходимо“, каза Стефан Янев.

От ЦИК не коментираха резултатите от разговорите с фирмата доставчик на машините. Вчера говорителят на ЦИК Росица Матева беше категорична, че държавата е собственик на машините и наем не се дължи.