Нова порция ожесточени дебати по темата за милионите, изхарчени за церемонията в Пловдив като Европейска столица на културата – в спор влизат не само общински съветници, но и граждани.

Полемика предизвика цената за наемането на сцената за церемонията по откриването. Тя вече се разглобява и се подготвя да бъде изнесена от страната ни.

Сцената е проектирана, конструирана и монтирана специално за спектакъла в Пловдив. Струва малко над милион лева, казват от общинската  фондация „Пловдив 2019”. Още един милион отишъл за допълнителни разходи.

„Това се разпределя по хонорари на артисти, хонорари на компанията, която изпълнява събитието, по допълнителни разходи, свързани с логистика, транспорт, контейнери”, изреди Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондацията.

Германската компания изпълнител, спечелила конкурса, казва, че освен за сцената имали и допълнителни разходи.  

„Трябваше да платим хонорарите на самите артисти, транспортни разходи. Платихме на технически екип  експерти от Германия, всичко това не е  безплатно”, изтъкна Свен Сьорен Байер, артистичен директор на германската фирма, продуцент на събитието.

Организирането на спектакъла струва 1 800 000 лева без ДДС. Такъв отговор  получил на свое питане общинският съветник от БСП Иван Петков, който иска разбивка.

Общинари от ГЕРБ отговарят, че парите са гласувани от общинския бюджет и изнасят нови числа.

„Аз бих си позволил да цитирам една сума от 220 000 лева и ви казвам, че под тази сума е  наемът на сцената”, коментира Веселин Маневски, общински съветник от ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

От публикуваните разбивки на фондация „Пловдив 2019” се вижда, че сцената е струвала близо 220 000 лева, а за спектакъла са платени над 880 000, което включва озвучаването, осветлението, видеооборудването и екипа.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 100 хиляди са похарчени за пътуванията, настаняването, артистичния екип и кетъринга. За артисти – в  това число гайдари, кукери, танцьори и хористи, са отделени 105 хиляди, а за костюми - над 56 хиляди лева.

Пловдивчани са раздвоени дали трябваше ли да се похарчат толкова пари.

Очаква се до два дни сцената да бъде разглобена, а движението по булеварда да се възстанови до края на седмицата.