Слави Трифонов не би могъл да наеме сцената в Пловдив, защото тя не се отдава под наем и е била специално построена за откриването на „Пловдив - европейска столица на културата”.

Това заяви в ефира на „Тази сутрин” Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019”.

Вчера шоуменът публикува пост във „Фейбсук”, в който изрази учудване, че за откриването и по-специално за сцената, на която се състоя то, са изразходвани 2 млн. лв., при положение, че самият той е наемал същата сцена за по-малко – 681 хил. лв.

Организаторите на събитието обаче посочиха, че повод за съмнения относно цената на мероприятието няма, а бюджетът на събитието е публичен и е публикуван на сайта на фондация „Пловдив 2019”.

„Сцената с прилежащите към нея подиуми, с цялото техническо оборудване, което включва огромен ресурс от България и много техника, която е внесена от Германия, излиза малко над 1 млн. Останалото се разпределя по хонорари на артисти, хонорари на самата компания, която изпълнява събитието. Има допълнителни разходи, свързани с логистика, транспорт, с контейнери. По принцип не би могла тази сцена да бъде наемана, защото тя е измислена, конструирана и построена специално за това събитие”, обясни Куюмджиева.

Тя подчерта, че сумата от 1,1 млн. лева е наемна цена: „Германските ни партньори направиха доста солидно проучване на възможните оферти и избраха най-изгодните. Затова работеха и с българска компания, която осигури техническото обслужване – „Жокер Медиа”. Те предложиха най-изгодна цена”.

В момента съоръжението се разглобява, а частите ще бъдат върнати обратно в Германия.

Организирането на спектакъла по откриването на „Пловдив 2019” струва  1 800 000 лева без ДДС. Такъв отговор  получил на свое питане общинският съветник от БСП Иван Петков, който иска разбивка.

Общинари от ГЕРБ отговориха, че парите са гласувани от общинския бюджет и изнесоха нови числа.

„Аз бих си позволил да цитирам една сума – 220 000 лева и ви казвам, че под тази сума е наемът на сцената”, заяви общинският съветник от ГЕРБ Веселин Маневски.

Пловдивчани са раздвоени дали трябваше ли да се похарчат  толкова пари.

Разходите ще нараснат, защото предстои да бъде платено от общинския бюджет възстановяването на  премахнати улични стълбове и контактна мрежа.

По план сцената трябва да се демонтира до два дни.