Има изключително увеличение на трафика на камиони по пътища в порядъка на 20% годишно - особено между граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" и граничните пунктове по северната граница на страната, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерския съвет.

Не сме сигурни, че тежкият трафик се дължи само на войната в Украйна. Трайното решаване трябва да обхване всички пътни отсечки от ГКПП "Капитан Андреево" до северната граница - Русе, Видин, каза той.

"Проблемите са набелязани, по тях работят трима заместник-министри - на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството. От вчера камионите се спират на паркинги в страната и се пускат поетапно, за да няма струпвания около Русе и Видин", уточни Демерджиев.

„Повече от катастрофа е това – бедствие е. Никаква организация. Мостът не се движи. Ние тръгваме за 200 километра, а чакаме 3 дни. Не можем да изкараме пари, а данъците и таксите вървят“, коментира Васил Василев, който чака да премине през пункта.

В Русе днес нямаше задръствания, но чакащите да стигнат до моста камиони са подредени в километрична опашка. Такава имаше и на един от пунктовете край Бяла, където тировете се спират да изчакат, за да не се натоварва трафика по границата, но пък се затруднява движението към Русе. На този фон,  непосредствено преди кръговото кръстовище върви полагане на пътна маркировка.

Местните власти в Русе настояват взетите мерки, за задържане на тежкотоварния трафик в съседните области да са постоянни.