Лекари, сестри и санитари от Спешната помощ протестираха пред Министерството на здравеопазването за достойни заплати и условия на труд.

След 20 години в Спешната помощ във Видин, д-р Иво Георгиев смята, че промяна няма – нито в оборудването, нито в условията на труд.

„Стаите са ни същите, в мазето работим, както винаги, условията на труд са ужасни. Може сме единствените в България, които нямаме лекарска стая“, заяви той.

Проблем има и със заплатите. Макар и да има ръст, той не е според публично заявяваните обещания, разказва д-р Георгиев. Според него при разпределяне на възнагражденията за "първа линия" има субективен фактор.

"На "моите" хора има начислени допълнително и се стига до 1000 лева и повече. На "чуждите", които не са ми приятни, гледаме да ги пуснем отпуска, да им орежем парите и по този начин се получава този дисбаланс", добави той.

Затова д-р Георгиев и медици от цялата страна настояват за промяна.Настояват и за незабавно увеличение на заплатите, било им е обещано преди месец.

„40% искаме повишение, защото хората изнемогват. Да си плати държавата – докторите влизат в огъня, поне да има за какво да влизат“, заяви д-р Адриан Симеонов.

Според зам.-председателя на синдикат „Защита“ Милена Атанасова гаврата и кощунството е и че има недостиг на лекари, сестри, санитари, изнемогата центове, болници.

От здравното ведомство  казаха за bTV, че министърът ще предложи " по-добро възнаграждение на медиците в следващия държавен бюджет”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!