Спешни законови промени, които да спрат измамите със земеделска земя обсъдиха омбудсманът Мая Манолова и представители от бранша.

Заради промени, гласувани в последния ден на предишния парламент, се оказва, че мними собственици на земи ги отдават под наем без реалните дори да подозират.

Стотици хиляди декари земеделски земи се оказват дадени под наем, заради  "черни дупки в закона" смята Мая Манолова. Истинските собственици научават чак след като земите им вече се водят вписани на непознати. При арендите не се изискват скици на земите, а там пише кой е реалният собственик.

Дора Айгърова обработва земя в община Вълчидръм. 55 декара се оказват дадени под наем на фирма създадена преди месец. Тя ще вземе и земеделските субсидии, че дори и реколтата.

Още днес в парламента се внасят поправки срещу злоупотребата. Договор за наем вече ще се сключва само от собствениците, но само със скица.

„В скицата пише кой е собственикът, така че това би трябвало да накара да светне една сигнална лампа, че става въпрос за някакво посегателство”, заяви Мая Манолова.

Очакват поправките да се гласуват спешно.