В Бургас кметове на погранични общини поискаха засилено полицейско присъствие. Безпрецедентният миграционен натиск в региона предизвика спешна среща на прокуратурата, полицията и местната власт.

Два месеца след като на входовете и изходите на Бургас бяха изградени 7 стационарни КПП-та, от полицията отчетоха, че те дават резултат.

Малка част от шофьорите, превозващи нелегални мигранти, успяват да ги пробият, без да бъдат задържани. За сериозен ръст на престъпленията, свързани с мигрантската вълна, предупредиха от държавното обвинение.

Само в Районната прокуратура в Бургас се водят 380 дела срещу каналджии. А миграционният натиск през последните месеци е изместил битовата престъпност в Бургаско.

„По отношение на миграционния натиск определено това е безпрецедентен, няма аналог… От началото на годината имаме установени извършители от 17 различни държави - говорим за Германия, Франция, не само държави от Източния блок. Така че може да се каже, че в действителност профилът на трафикантите се е променил. Онзи ден имаме неизпълнение на полицейско разпореждане на такъв автомобил. Най-доброто и най-важното в случая е, че няма инцидент. Така или иначе полицейските служители са проявили професионализъм и са успели да задържат лицето, без да има пострадали и материални щети“, заяви комисар Емил Павлов - зам.-директор, ОД на МВР-Бургас.