Работодателите и синдикати на спешна среща в енергетиката заради високите цени на тока и природния газ. Тя идва само ден, след като работодателите обявиха, че излизат на протест, а президентът заяви, че бизнесът работи в неизвестност, тъй като регулаторът още не е решил за цената на горивото.

Работодателите настояват за подпомагане от държавата, удължаване на компенсациите и овладяване на инфлацията.

„Да продължат компенсациите за свръхвисоките цени на електроенергията при параметрите, които посочихме и на срещата при премиера, Нинова и Василев. Това са долния праг на подпомагане цената на енергийния микс, определена от КЕВР, 75% над това до достигнатата средномесечна цена на Българска независима енергийна борса на сегмента ден напред да бъде за сметка на свръхвисоките печалби на производителите на електроенергия“, заяви Добри Митев от Българска стопанска камара.

„Всякакви мерки, които в края на краищата ще стигат до бюджета трябва да бъдат добре балансирани и да знаем как ще бъдат финансирани“, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Днес трябва да стане ясен и резултатът от проверката на „Булгаргаз“, заради която регулаторът отложи цените на газа за май.

Още за цените на тока и газа - четете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!