Спешна проверка започна за смъртта на мъж, който почина пред поликлиника във Варна. За трагичния случай стана ясно от снимка в социалните мрежи.

Снимката на починалия пациент, оставен покрит с чаршаф пред поликлиниката до болница "Света Анна" във Варна, предизвика стотици гневни реакции.

Вчера сутринта 66-годишният мъж се почувствал зле и отишъл при личния си лекар на преглед. 

"Състоянието на пациента беше добро. Човекът дойде с оплаквания от болки ниско долу в корема", обясни личният лекар д-р Силвия Тонова.

Личният лекар издал на болния направление за уролог. Оказало се обаче, се че в поликлиниката няма специалист, защото урологът е болен от коронавирус и не е на работа.

На стълбите състоянието на пациента рязко се влошава, а портиерът търси помощ от личния лекар.

"Виждат го и да не го ударят тук колите, на улицата, му дават един стол да седне. Това става в разстояние на 2-3 минути. Тя излиза и го намира умрял", разказа д-р Соня Цекова, директор на ДКЦ №4.

Възрастният мъж е имал хронични заболявания – страдал е от бъбречна недостатъчност и проблеми с простата.

"Може да е направил емболия, защото смъртта е настъпила внезапно“, обясни д-р Тонова.

След като снимката взриви социалните мрежи, здравният министър разпореди спешна проверка:

„Категорично няма да толерирам човешки лошо отношение към пациентите. Това за мен, което виждам е недопустимо и съм сигурен, че ще има санкционирани лица след като приключи проверката“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От поликлиниката обясниха, че по указание на полицията тялото на починалия не е преместено от стълбите до пристигане на екипите на Съдебна медицина.