Спешна проверка на фермата за норки до Стара Загора, само ден след като природозащитници протестираха пред новия кабинет с искане този тип ферми да бъдат затворени. 

Още в първия ден на служебния кабинет представители на неправителствени организации и екоактивисти протестираха пред Министерския съвет срещу дейността на единствената действаща в момента ферма за норки. Според тях има политически чадър над този бизнес.

Новите министри в земеделието и здравеопазването тогава бяха информирани, като бяха предоставени документи за евентуални закононарушения на фермата за норки.

Рано сутринта природозащитници, представители на МЗХ и на институциите бяха пред фермата за норки за проверката. Там разбраха, че въпреки заповедта на министъра представителите на институциите ще бъдат допуснати до обекта, а природозащитниците ще останат отвън.

Според природозащитниците, биологичната сигурност на обекта не е на на ниво. Притесненията им са свързани и с опазването на човешкото здраве, след като Дания и други държави затвориха такива производства заради опасност от предаване на зараза с КОВИД 19. 

Няма публична информация за резултатите от тестовете на животните във фермата

По данни от Агенцията по храните, край Маджерито се отглеждат около 130 000 норки.