Инфекциозното отделение на Военната болница в Сливен отправи апел за доброволци! В COVID сектора не достигат сестри, а медиците работят извънредно. Заради струпването на много хора в Деня на града се очаква нов бум на заразени. 

В COVID-отделението на ВMA има свободни легла, защото днес няколко пациенти са изписани. Те са хоспитализирани по различно време, стабилизирани са в болницата и днес са изпратени за домашно лечение. 

Остава, обаче, кризата с персонала, а прогнозите са, че при нова вълна на заразени няма да има кой да работи. Последните 26 проби на медици от инфекциозното отделение са отрицателни. За съжаление, само днес сред заразените в Сливен са петима медици-стоматолог, още двама лекари  и две медицински сестри. 

Снимка: btvnovinite.bg

Единственото спасение са доброволци, дори почасово. „Най-вече от медицински сестри и санитари имаме необходимост. Ако има желаещи доброволци, на драго сърце, макар и за по час, два, три на ден“, каза началникът на ВМА-Сливен д-р Илиян Комитов.

Снимка: btvnovinite.bg

В Инфекциозното отделение на областната болница са командировани трима лекари и сестри от други отделения. От няколко дни са отменени и плановите операции. Пациентите са готови да чакат.

В социалните мрежи доброволци събират хранителни продукти за COVID-отделенията. Първата акция беше в събота, а дарители ще има пред всяка болница. Големият страх на медиците е друг – идва ли нова вълна след масовите тържества в Сливен?

„Да, лично мен ме притеснява. Видяхме голямо струпване на хора, три дни това показваме. Вероятно след около десетина дни ще има отражение“, коментира д-р Комитов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!