Медицинският университет в Пловдив призовава стажант лекари и медицински сестри да станат доброволци. В града по спешност бяха разкрити 182 нови COVID легла разпространението на коронавируса.

Университетската болница „Св. Георги“ призова да дойдат доброволци и лекари, защото тези, които работят са свръх изтощени и имат нужда от подкрепа. От началото на пандемията в инфекциозната клиника към лечебното заведение в града са преминали около 400 болни с коронавирус.

Д-р Низар Халил, който е зъболекар, е един от доброволците, които са се присъединили към екипа от началото на пандемията. „Това е нашият дълг към университета, където учихме. Това е чест за всяко медицинско лице да дойде и да помага. Това са герои вътре. В облеклото постоянно да бъдете не е лесно, но е динамично като работа. Има всякакви случаи. Всяка помощ е добре дошла на клиниката“, призова той.

Как ще ни защитят?

Асоциацията на студентите по медицина в България е провела анкета на национално ниво след призива на здравния министър за набирането на доброволци в инфекциозните отделения. Тя е била разпространена във всички 7 медицински факултета.

„За момента имаме 430 отговора. 39% от колегите, които са отговорили до момента искат да доброволстват, но те имат притеснения и условия, които искат да им бъдат гарантирани по някакъв начин“, коментира председателят на асоциацията Йолин Дончева.

Сред основните условия, които изискват студентите по медицина, са личните предпазни средства. Те имат притеснения дали ще бъдат осигурен достатъчно голям брой. Освен това има притеснения дали графикът ще бъде съобразен с държавни стажове и изпити, защото стажант-лекарите са в края на образованието си.

Според един от третокурсниците в Медицинския университет помощта на стажант-лекарите може да бъде изразена и на други места, където има недостиг на лекари, а не само в COVID отделенията.