Българските специални сили се подготвят на полигона в Црънча за Деня на храбростта. Командосите участваха в тактическа стрелба, залавяне на терористи, както и ликвидиране на терористична клетка в градски условия.

“Утре ще се опитаме да покажем повечето от тактиките, процедурите и различни елементи от действията на Силите за специални операции по време на нашите основни мисии - специално разузнаване, директни действия и военно подпомагане. Ще наблюдаваме въвеждане на Силите за специални операции по няколко способа – от въздуха чрез изпълняване на парашутни скокове от ниска височина, от средни височини, с различни типове парашути с въоръжени снаряжения“, разказа командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) ген.-майор Явор Матеев.

Той добави, че за първи път в демонстрациите ще покажат някои от новите им елементи и техника.

За първи път в ефира на bTV зрителите ще могат да видят действия на формированията с новите бронирани и лекобронирани машини, както и действия на обучените кучета на СКСО.

"Вече втора седмица тече най-голямото учение на Силите за специални операции на НАТО за годината. В него участват повече от 20 командвания на страните от НАТО, други командвания и неправителствени организации. Провежда се на територията на шест държави, като България е една от държавите домакини", добави ген.-майор Матеев.