Специализираната прокуратура започна проверка за престъпление против Републиката срещу народен представител. В същото време реакции срещу езика на омразата от десетки посолства и от председателя на Народното събрание.

В Специализирана прокуратура са постъпили сигнали, че български народен представител с инициали Е. Г. евентуално е извършил престъпление по глава първа от Наказателния кодекс, се казва в съобщение. Разпоредена е проверка по член 98, който е за подбуждане към война или друго враждебно действие против Републиката.

Преди дни в публикация в социалните мрежи депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева призовава за агресия срещу Министерски съвет и посланика на САЩ Херо Мустафа.

"Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата“, пише в него.

Последва остра реакция от председателя на парламента Никола Минчев.

„Подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание. Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо“, заяви той.

Американското посолство разпространи и съвместно изявление на редица чужди посолства у нас.

„Такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества“, заявяват оттам.

От „Възраждане“ заявиха, че изразеното във „Фейсбук“ мнение на Елена Гунчева е лично.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!