Специализираната прокуратура е внесла този четвъртък в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари, съобщават от пресцентъра на обвинението. 

Обвиняемите ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 до 2018 г.

Вълчо и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено са склонили представляващи въпросните дружества, които също са част от групата, да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. 

Това е ставало при воденето на счетоводството като се въпросните представляващи  използват документи с невярно съдържание, потвърждават неистина в подадени данъчни декларации иприспадат неследващ се данъчен кредит. Най-често това е реализирано като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа „липсващ търговец“. 

Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. 

За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви – Вълчо, който не е обвинен като член на групата, в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата. 

Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията. 

Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност.