Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) наложи обезпечителни мерки на имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица.

Те са на стойност над 310 милиона лева.

Производството в КПКОНПИ е образувано по повод получено уведомление от Специализирана прокуратура за участие на лицата в организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари.

Семейство Арабаджиеви са с обвинения за участие в организирана престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В продължение на месеци властите ги издирваха, а през март тази година ги задържаха в имение в Испания.

На 18 септември Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест Маринела Арабдажиева. Причината за решението бе влошеното ѝ здравословно състояние.

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо, също бе пуснат на свобода срещу рекордно висока гаранция от половин милион лева.

Арабаджиев-младши бе зад решетките от близо седем месеца по обвинение, че е държал в банкова касета два милиона и половина евро, за които се твърди, че е знаел, че са придобити от данъчни престъпления.