Полиция и жандармерия влязоха в пловдивското село Белозем. Причината – издирват нападателите на 89-годишна жена. Възрастната жена е била ограбена от маскирани в дома си в събота вечерта. В момента е настанена в болница. bTV потърси сина на пострадалата, но той отказа коментар. Полицията разследва случая.

На място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов.

В рамките на операцията са проверени общо 420 лица, установени са 59 криминално проявени, както и четирима, представляващи интерес за криминалистите, съобщиха от прокуратурата.

Образувани са пет досъдебни производства за незаконно придобиване на дървесен материал, едно за установено разпространение на контрабандни акцизни стоки и едно по смисъла на чл. 244 от НК (подправени парични средства). Проверени са също 185 моторни превозни средства и са наложени съответни санкции за констатирани нарушения.

Иван Гешев заяви пред жителите на Белозем: „Повече не можем да позволим да продължава така. Като дойде цялата държава в селото и министърът и прокуратурата си свършат работата, ще се оправят нещата. Въпросът е да има желание, а желание има“.

Именно в Белозем преди дни маскирани нападнаха, биха и ограбиха 83-годишна жена. По този повод главният прокурор заяви: „Това, което се случи с възрастната жена, е безобразие. Ако не може да се оправим с тези неща – с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата…“.

Главният прокурор разговаря и с кмета на община Раковски Павел Гуджеров и на с. Белозем Виолета Петрова. Пред тях Иван Гешев изтъкна, че „за да се случат нещата на местно ниво, трябва да има добро взаимодействие с полицията, с прокуратурата и своевременно да се сигнализира за проблеми.

Ако държавата не може да се оправи с битовата престъпност, възниква въпросът с какво може да се оправи. Решени сме с г-н Маринов в края на годината нещата да изглеждат по различен начин.

Това, което правим за битовата престъпност, няма как да стане без взаимодействие с местната власт. Вие най-добре си познавате хората, ние с Изпълнителната власт можем само да ви съдействаме“, добави Иван Гешев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!