Премиерът Кирил Петков продължава да настоява за свикване на КСНС за РСМ и пътя й към еврочленство.

Петков лансира и нова идея срещу антибългарската кампания в Скопие по време на визитата си във Ватикана и Рим преди да се срещне с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, който също е в Италия.

Петков, съпругата му и четирима министри пристигнаха още снощи за традиционната аудиенция с главата на Римокатолическата църква.
В нито един момент от програмата българската и македонската делегация не бяха заедно. 

Да се постигне национален консенсус по македонския въпрос след ново заседание на КСНС в следващите дни и след решение на парламента, включително с част от опозицията. За това настоя Петков.
 
„За отпадане на българското вето може да се говори само ако външно министерстео представи последните резултатите от този диалог. Всички партии и служби да са на КСНС и накрая парламентът да реши, ако ще правим стъпка напред, да го направим тогава. Всичко друго би се използвано вътрешно политически, това е национален въпрос“, каза той.

Премиерът предложи идея за борба с антибългарската кампания в Скопие: „Да се създаде офис към омбудсмана, който да разглежда всеки сигнал на езика на омразата и българите от Северна Македония да участват в него.“

По-рано през деня премиерът подари картина, изобразяваща Рождество Христово, изработена от вълна от деца в католически социален дом.

„Папата ни поздрави, че се борим с корупцията и обяви, че това е световен проблем, който е като шарка по ръцете на човека“, каза премиерът.

Той обсъди и с италианския си колега как да бъде плащан руският газ - в евро или в рубли.

Кирил Петков посочи, че е получил поздравления от италианския премиер за твърдата позиция на страната ни по отношение на едностранните действия на „Газпром“, както и уверението на Драги, че България и Италия ще работят заедно за увеличаване на потенциалните доставки на газ за Европа от Азербайджан и от други държави.

Обединихме се около разбирането, че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем и трябва да имаме обща позиция, категоричен беше Петков. В противен случай според него има сериозна опасност „Газпром“ „да играе“ с различни условия спрямо различните страни. Този въпрос предстои да бъде разгледан от европейските лидери на най-високо ниво.

По-рано през деня Българската делегация се поклони на гроба на Свети Кирил Филосов в църквата „Сан Клементе“ в Рим

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!